Volgende thema’s komen aanbod: een blik achter het proces van de “Belgian Hammers”. Hoe bouw je een cultuur op rond het team. Wat zijn momenteel de uitdagingen in het WTS, WC circuit richting Olympische Spelen. Welke nieuwe “dynamiek en drama” brengt de Mixed Team Relay met zich mee richting Olympische Spelen. Hoe breng je harmonie tussen de individuele ambities en racen voor het team (Mixed Team Relay).
Na een dag op de schoolbanken is het tijd om de benen los te schudden. Samen met de elite en youngsters van 3VL gaan we hardlopen op de Sportcampus. Tijdens deze ‘social run’ krijg je ook de kans om de Polar Vantage V of M te ontdekken, het GPS multisporthorloge waarmee de topatleten van 3VL & de NTB hun doelen behalen.
Pathway manager team GB
Scott has worked within the GBR Talent Development Pathway since 2008. Firstly as one of the coaches within the Paratriathlon Programme and more recently as one of the Regional Academy Leeds working with athletes aged 13-19 beginning their journey on the talent path. The focus within the Academy is to encourage behaviours that will help the athletes make their transition through sport a positive experience. Process rather than performance driven. Scott has a BSc (Hons) in Sport & Exercise Science; a MSc in Strength & conditioning & is currently studying for a MSc in Performance Sports Nutrition.
Lezing: talent ID in the UK
Omschrijving van de lezing van Scott.
Rekening houdende met de doelstellingen van het raamplan 3VL, zal Charles vanuit zijn expertise praktische voorbeelden delen van leuke, brede en speelse loopvormen voor kinderen. Dit is een actieve workshop waar spelen en beweging centraal staan, de deelnemers ontvangen tevens een syllabus met loopspel lesfiches.
In haar praktijksessie gaat Tine aan de slag met de uitdaging van trainers om enerzijds technische verbeteringen aan te brengen maar anderzijds ook de training aantrekkelijk en motiveren te maken. Er wordt gefocust op 2 elementen: oefenvormen om de techniek van crawl te verbeteren (kinderen kunnen dus al zwemmen) en speelse triatlonvormen die in een baan kunnen uitgevoerd worden. Als deelnemer test je zelf de oefenstof in het water en krijg je didactische en methodische tips van de lesgever.
Een praktische workshop. Opgedeeld in een uiteenzetting van het hoe en waarom van breed ontwikkelen. In een tweede deel gaan we zelf aan de slag met oefenvormen en praktische tips. Zorg voor sportieve kledij.
Headcoach Triathlon Belgium
Afgestudeerd als licentiaat in de lichamelijke opvoeding en met een specialisatie in training coaching heeft Nick al meer dan 20 jaar ervaring met het begeleiden van atleten. Hiernaast is hij ook mental coach en heeft hij uitzonderlijke aandacht voor groepsprocessen en het managen van teams. Sinds 3 jaar is Nick Bondscoach van Triatlon Belgium.
Lezing: dienend leiderschap
Geen groei zonder pijn. In triathlon is dat letterlijk en figuurlijk te nemen, maar hier heb ik het voornamelijk over mentale pijn. Hoe kan je als trainer je atleten beter leren omgaan met tegenslagen? Hoe reageer je best zelf en welke tips kan je aan je triatleten geven als het moeilijk loopt? In deze workshop gaan we met praktische tips en tricks aan de slag.
Inspanningsfysioloog
Sebastian is een sportwetenschapper en coach. Zijn focus is de moleculaire en metabole aspecten van biologie toepassen op atleten. Adaptatie en metabole processen vormen ook de basis van zijn coaching. In 2006 richtte hij het STAPS sportcentrum op in Duitsland waar verschillende metabole processen worden toegepast op atleten. Dit labo is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste centra in Europa, waarbij verschillende atleten geholpen werden om het hoogste niveau te bereiken.
Lezing: metabolic profiling in endurance sports
Aan de hand van praktische voorbeelden overloopt Mario de do en dont’s in het leerproces van de fietsbehendigheid. Verschillende leerlijnen worden aangehaald en besproken.
Een eigen fiets kan je meebrengen maar is geen noodzaak voor deze workshop. Wij voorzien in een aantal fietsen.
Samen met dhr. Verstraelen en dhr. Depaepe krijgen we inzicht in de werking en structuren van zowel SP&O en NLT. Twee gerenomeerde clubs die elk op hun manier het raamplan, ontwikkeld door 3VL ter ondersteuning, hebben toegepast op clubniveau. Eerst krijgen we een ovezicht van beide clubs waarna een vergelijking volgt en er een SWOT analyse gemaakt kan worden van beide clubs.
De verschillende aspecten van kracht in het zwemmen komen hier aan bod. Volgende vragen worden behandeld. Wat zorgt ervoor dat we sneller zwemmen? Verschillen tussen trage en sneller zwemmers? Het gebruik van kracht en het metern in het zwemmen komen ook aan bod. Hoe kunnen we een krachtprofiel gaan bekijken en analyseren en aansluitend hierop verbeteringen gaan aanbrengen bij de zwemmer! Een nieuwe kijk op onze zwemmer!
Tijdens deze lezing krigjen we inzicht in de metabole processen die plaatsvinden tijdens inspanningen. Een uitgebreide visie en vernieuwende aanpak in de begeleiding van sporters.
De presentatie zal gaan over de vertaling van de sportvoeding theorie naar individuele adviezen. Er is steeds meer bekend over de invloed van voeding op presteren, maar gemiddeldes uit onderzoek gelden nooit voor alle individuele sporters. Wat zijn de algemene uitgangspunten van waaruit we kunnen werken en wat kunnen we doen om de adviezen nog beter te maken door deze toe te spitsen op het individu? Vanuit een fysiologische basis kunnen we beredeneren welke voeding voor welke afstand belangrijk is. Verder kunnen we de adviezen finetunen door middel van bijvoorbeeld veldtesten om vochtverlies te bepalen, uittesten van koolhydraatinname, of “train the gut”. Wetenschap geeft goed idee waar we op kunnen richten, om echt raak te schieten moet het vizier individueel worden bijgesteld.
De vereniging ZSC Oceanus te Aalsmeer (NL) heeft ruim 25 jaar ervaring in het opleiden van jeugd en junioren. Hierbij is aandacht in het voorkomen van Bewegingsarmoede en het verbeteren van Armoedig Bewegen. We leiden onze atleten breder op dan alleen het vak Triathlon.
In de opleiding staat MOTri en speciaal het FU**DAMENT centraal : de basis van bewegen.
In onze workshop gaan we in op het bewegen in de praktijk, waarbij we gebruik maken van materiaal uit de “Tassen van John” met de basis vormen van bewegen die voortkomen uit het Athletic Skills Model (ASM). De bewegingsvormen waar jong en oud baat bij zullen hebben in hun sportieve ontwikkeling.
De workshop wordt geleid door John en Davy Heijsteeg.
Een unieke samenwerking tussen vader (50) en zoon (20) welke de unieke trainers combinatie vormen in jarenlange praktijkervaring van John en de theorie vanuit de ASM van Davy.
Wedstrijdkalenders worden steeds drukker. Het worden er meer en belangrijke wedstrijden zijn er ook het hele jaar door en niet meer op 1 of 2 momenten per jaar. Dit vraagt van de trainer een flexibeler planning. Bestaat periodisering eigenlijk nog wel of is er sprake van een soort van continue trainingsplanning. Mijn verhaal gaat over welke puzzel stukjes er zijn en welke keuzes we moeten maken om ze op de juiste plek te krijgen. Einddoel is het behalen van zo’n hoog mogelijk niveau op de belangrijke momenten.
Pathway manager NTB
Marcel is opgeleid aan de ALO van Groningen en is niveau 4 triathontrainer binnen de NTB. In de workshop die Marcel verzorgt zal het LTAD-model centraal staan en worden ingegaan op welke manier hier invulling aan wordt gegeven in Nederland.
Lezing: toepassing LTAD model
Sinds medio 2018 houd Marcel ten Wolde zich bezig met ‘the pathway’ van de jonge triathleet binnen de Nederlandse triathlonbond. Pathway is te vatten in de woorden talentherkenning en talentontwikkeling. In de presentatie schetst hij het pad en de verschillende stappen in de weg van herkenning en ontwikkeling. Welke doorlopende leerlijnen zijn er en hoe wordt daar vorm aangegeven, denk daarbij aan prestatiegedrag, voeding, leefstijl, dual carrier.
Tijdens de triatlon en een run-bike-run staat de atleet voor een uitdaging: Lopen onder vermoeidheid. Met een piepende ademhaling en een hoge hartslag rest biedt het behouden van efficiënte looptechniek de enige oplossing. Als trainer is het belangrijk dat je weet welke veranderingen in de techniek gaan zorgen voor een betere prestatie en welke loopstijlen blessures in de hand werken. Tijdens deze clinic wordt de loopcyclus in detail besproken en wordt overzichtelijk gemaakt hoe de efficiency kan worden verbeterd.
Een krachtige uiteenzetting en vergelijking hoe het er in het moderne wielrennen aan toe gaat. Dit zal vergeleken worden met de huidige situatie in triatlon. In een derde deel bekijken we welke lessen triatlon kan leren van het wielrennen en hoe we de sport verder kunnen professionaliseren.
Headcoach NTB
Louis is de huidige headcoach van de Nederlandse triathlonbond en is jarenlang verbonden geweest als trainer van de Rabobank wielerploeg. Louis heeft een zeer brede ervaring in de topsport en begeleid een tal van toppers in de wieler- en triathlonsport. Door zijn wetenschappelijke achtergrond en grote netwerk in de topsport blijft hij zich hierin ontwikkelen.
Lezing: de periodiseringspuzzel, hoe krijg ik de stukken op de goede plek?
Triathloncoach & voedingskundige
Peter Res heeft zijn master Voeding en Gezondheid gedaan aan de Wageningen University. Hij heeft onderzoek gedaan naar onder andere eiwit voor nachtelijk herstel aan de Maastricht University. Hij is als voedingskundige verbonden geweest aan o.a. Rabobank Wielerploegen en AFC Ajax en is nu werkzaam bij TeamNL. Peter is daarnaast actief als trainer Hellas Utrecht, en coacht hij nog enkele duathlon en triathlon internationals.
Lezing: voeding voor triathleten
Development coach
Matthias Verstraelen is begeesterd door alles wat met development en triatlon te maken heeft. Naast jeugdcoördinator in SP&O trialonclub Mechelen is hij ook development coach voor de federatie. Samen met Stefaan Depaepe zal hij jullie inzicht geven over de manier van werken in SP&O.
Lezing: raamplan op clubniveau
Smartpaddle
Naast zijn professionele ccarrière als otnwikkelaar en software specialist bij Nokia en Microsoft heeft Riku altijd interesse gehad in sport. In 2016 heeft hij Trainesense Ltd opgericht en sindsdien is hij de technologie en het gebruik van de Smartpaddles verder aan het perfectioneren. Met behulp van de technologie de kijk op elke zwemmer veranderen en meetbaar maken blijft dan ook zijn doel.
Lezing: force as a coaching tool
Jeugdopleidingen
Als doorwinterde wielrenner/triatleet is Mario verantwoordelijk voor de jeugdopleiding triatlon in het atheneum van Bilzen. Jarenlange ervaring in het lesgeven zorgen voor een sterke didactische en pedagogische achtergrond die hij perfect weet toe te passen in de opleiding van jongeren.
Lezing: bikeskills for triathletes
Performance coach
Marie combineert haar beide passies -sport én de boeiende biomechanica van het menselijk lichaam- in haar job als Sports Physio bij SQUADT. Daar staat ze ook in om de jonge triatleten van No Limit Team veel breder te laten ontwikkelen dan louter binnen het zwemmen, fietsen of lopen. Dit alles vanuit de absolute overtuiging én de wetenschap dat hoe completer een jonge (tri-)atleet wordt gevormd, hoe meer dit in hun carrière deze atleten ten goede komt.
Lezing: the Young Triathlete, A Golden (C)Age in the pursuit of complete athletes?
Oprichter Move-metrics
Ben van Oeveren is bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en oprichter van sportanalyse softwarebedrijf Move-Metrics. Ben heeft zich gespecialiseerd in de biomechanica van hardlopen en het analyseren van hardloopdata uit wearables.
Naast bewegingswetenschapper is Ben fanatiek hardloper en heeft een lange tijd ervaring met triatlons en duatlons. Ben treedt regelmatig op als presentator bij congressen en bijscholing clinics. Daarnaast verzorgt hij gastcolleges over toegepaste biomechanica voor verschillende beroepsgroepen.
Lezing: een efficiënte looptechniek
Sportpsychologe & loopbaancoach
Inez is sportpsychologe met een eigen praktijk in Kortrijk. Ze begeleidt zowel individuele atleten, teams als sportfederaties, waaronder Triatlon Vlaanderen. Ze is gepassioneerd door het versterken van atleten op mentaal vlak, zodat ze hun dromen kunnen waarmaken. Ze begeleidt atleten hierbij o.a. op vlak van zelfvertrouwen, omgaan met tegenslagen, omgaan met stress enz. Daarnaast versterkt ze ook de puur mentale vaardigheden zoals concentratie en visualisatie. Als voormalig zwemster en (recreatief) triatleet, houdt ze ervan om met triatleten en triatlontrainers aan de slag te gaan.
Lezing: als trainer de mentale kracht van je atleet versterken
Lector lichamelijke opvoeding
Tine is naast master Lichamelijke Opvoeding, lector in de lerarenopleiding UCLL Leuven, zelfstandig lesgever voor leerkrachten en coaches maar ook auteur van “Multimove voor kinderen” en “Zwemmen zonder Zwembad”. In haar praktijksessie gaat ze aan de slag met de uitdaging van trainers om enerzijds technische verbeteringen aan te brengen maar anderzijds ook de training aantrekkelijk en motiveren te maken.
Lezing: zwemschool
Jeugdcoordinator ATRIAC
Charles is trainer bij ATRIAC en heeft doorheen de jaren heel wat expertise opgebouwd met het jeugdproject JESPO, dat naschoolse sport aanbiedt voor kinderen in Antwerpen. Rekening houdende met de doelstellingen van het raamplan Triatlon Vlaanderen, zal Charles vanuit zijn expertise praktische voorbeelden delen van leuke, brede en speelse loopvormen voor kinderen.
Lezing: jeugdwerking praktisch
Grondlegger No Limit team
Stefaan is grondlegger van de West-Vlaamse triatlonclub No Limit Team, één van de grootste en meest succesvolle jeugdclubs in Vlaanderen. Samen met zijn expertise en ervaringen, opgebouwd in zijn carrière als jeugdcoördinator en directeur bij Triatlon Vlaanderen, is hij perfect geplaatst om over de implementatie van het raamplan Triatlon Vlaanderen (als algemene leidraad voor de carrièreopbouw van een triatleet) op clubniveau te praten.
Lezing: raamplan op clubniveau
Jeugdtriathlontrainers ZSC Oceasnus
John sinds 1986 actief als triatleet en met zijn TTN-3 certificaat verantwoordelijk voor de jeugdopleiding van de Sterke Jeugd verenging Oceanus. Deze ervaring wordt verder ingezet als NTB Regiotrainer en als Expert bij de Opleiding jeugdtrainer TTN-1.
Davy Heijsteeg is triatleet sinds 2005 en opgeleid vanuit Oceanus met als hoogtepunt Nationaal Kampioen. Davy is gecertificeerd ASM instructeur en studeert aan de Academie Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam.
Lezing: fundament is bewegen!
Team Sunweb
Als oprichter van het Squadra Triatlon Team uit Eindhoven heeft Koen zijn roots in triatlon. Hij was tevens jarenlang hoofd opleidingen bij de Nederlandse Triathlon Bond. Het triatlonwerk combineerde hij tevens met het coachen van enkele beloftevolle wielrenners. Twee jaar geleden kwam vervolgens een jongensdroom uit toen hij de kans kreeg om bij Sunweb aan de slag te gaan. Koen is de perfecte persoon om vanuit de praktijk de vergelijking te maken tussen het professionele wielrennen en de triatlonsport.
Lezing: HP lessen uit het wielrennen